12.03.2024
Czy do Polski wjeżdża zdrowa żywność?
- Jeśli polski przedsiębiorca używa składników importowanych, to już na etapie kontraktu handlowego dołączane są wyniki badań przeprowadzonych przez producenta tych składników w kraju trzecim. W przypadku świeżych owoców i warzyw, często dołączone są dodatkowe certyfikaty potwierdzające jakość i klasę tych produktów. Dlatego towar importowany do Polski posiada kompletną dokumentację, zgodnie z przepisami kraju, w którym został wyprodukowany, potwierdzającą jego rodzaj i jakość – mówi Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
– W kontekście półproduktów, po przekroczeniu granicy trafiają do firmy pośredniczącej lub bezpośrednio do zakładu przetwórczego. Każdy zakład musi zagwarantować jakość tych składników, a każdy producent jest zobowiązany do posiadania systemu jakości, który z kolei podlega kontroli inspekcji sanitarnej. Najwięksi producenci, wytwarzający duże ilości żywności, często inwestują w dodatkowe systemy jakości, które również są monitorowane przez nasze inspekcje – dodaje Główny Inspektor.
Całość rozmowy na kanale oraz platformach podcastowych.
Dołącz do grona Patronów Układu otwartego w serwisie Patronite.pl.